Všímám si, že v mém okolí stále přibývá zájemců o bezlepkové dorty. Projevují ho nejen ti, co nemohou lepek, ale i ostatní, pro které je tato volba vhodná například při dodržování nových stravovacích návyků. Zabývám se i pečením dortů bez mouky a je to pro mě nová výzva. Ty, co miluješ mák si přijdeš na své. Recepturou a zdobením jsem se nechala inspirovat českou blogerkou Kristinou Lund a v tomto dortu jsem celou dávku mouky nahradila mákem. Každé semínko jsem si ručně pomlela. Kupovaný mletý mák nelze použít, protože se v něm může vyskytnout stopa mouky. Mák obsahuje tuk, takže už nebylo potřeba přidávat žádný navíc. Ano, má odlišnou konzistenci než mouka a proto je potřeba zaměřit se na pomalé pečení, aby se dort nepropadl.
Makový dort
KORPUS (forma o průměru 18 cm)
120 g cukru krupice
150 g máku (ručně mletého)
špetka soli
KRÉM
200 g smetany (33%)
50 g cukru moučka
1 BIO citrón
3 lžíce citrónové šťávy
OZDOBENÍ
lístky květin (karafiát na fotografiích)
POSTUP
- Nejdříve si nachystejte všechny ingredience. Ručně si namelte mák. Bílky a žloutky oddělte zvlášt do misek.
- Připravte si dvě formy o průměru 18 cm. Vymažte si je máslem a vyložte je i pečícím papírem. Těsto bude po upěčení křehké, nadýchané a tím nám půjde lépe vyndat z formy. Nahřejte si troubu na 165°C.
- Do bílků přidejte špětku soli. Šlehejte bílky na nejvyšším stupni, dokud nezvýší svůj objem. Poté přidejte 1/3 cukru krupice a pokračujte v šlehání, dokud sníh nebude krásně pevný a nebudou se za ním táhnou ostré špičky.
- Žloutky šlehejte se zbylými 2/3 cukru krupice, dokud nedosáhnete husté světle žluté pěny. Poté do ní vmíchejte po částech mák.
- Nakonec přidejte do máku našlehaná bílka. Pozor přidávejte je postupně, alespoň na 3x.
- Těsto vlijte dvou forem. Lépe se upeče, nespadne a bude nadýchané. Vložte formy do trouby a snižte teplotu na 160°C. Doba pečení bude přibližně 25-30 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvírejte. Korpus by se vám mohl propadnout. Přibližně 5 minut před dopečením můžete špejlí zkontrolovat, zda jsou již korpusy hotové. Pokud na špejli najdete stopy těsta v pečení pokračujte, dokud nebude špějle při kontrole suchá.
- Korpus necháme vychladnou nejlépe na kovové mřížce, aby mohla pára ven.
- Příprava citrónového krému. Dejte si do mísy mascarpone a začněte ho šlehat na střední stupeň. Bude to trvat jen chvilku. Jde o to, aby jeho konzistence byla jednotně hladká a netvořily se v něm hrudky. Potom přidejte prosátý cukr moučka a v zašlehávání pokračujte asi 1 minutu. Dále přidejte smetanu (nenašlehanou) a dále šlehejte, dokud se ingredience nepropojí. Nakonec vmíchejte nebo na nejnižší stupeň zašlehejte nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu. Krém díky tomu dostane úplně novou chuťovou podobu.
- Vychladlé korpusy rozkrojte na půl, tedy jen na dvě části. Krém si rozdělte na čtvrtiny. 3/4 naplňte dort a poslední čtvrtinou krému zatřete boky a vrch dortu.
- Dort pospte pár lžícemi mletého máku a můžete jej ještě ozdobit lístky jakékoli vám sympatické květiny.
- Nejlépe bude chutnat na 2. den!