Hlavní roli v tomto dortu hrají dvě čokolády. Stále ho peču pro mého muže, který je na něm doslova závislý. Dort se chlubí belgickou čokoládou Callebaut. Základem je upečený korpus z tmavé čokolády, prolitý šťávou z granátového jablka. Jeho nitro tvoří krém ze smetany a bílé čokolády.
Dort obsahuje velmi malé množství mouky a převážně je upečen z čokolády (54,5% kakaa). Nepřidávám do krému žádný cukr, protože bílá čokoláda ho má dostatek. Z čokoládou výše zmíněné značky jsem velmi spokojená. Jejich výrobky neobsahují žádné tukové náhražky, což je znát na chuti. Obsahuje vysoký podíl kakaového másla, a tím se na trhu nevyrovná žádné jiné. Jak v porovnání tmavé, mléčné a zejména "bílé řady". Celou tuhle čokoládovou dobrotu pokrývá karamelová poleva s kousky granátového jablka.
Čokoláda miluje karamel
KORPUS (forma o průměru 26 cm)
9 ks vajec z podestýlky M (8 ks velikosti L)
300 g cukru krupice
250 g tmavé belgické čokolády (50-60% kakaa)
150 g másla českého (82%)
150 g hladké mouky
150 g másla českého (82%)
150 g hladké mouky
75 g kakaa RAW BIO
špetka soli
špetka soli
KRÉM
600 g smetany z farmy (36-40%)
500 g bílé belgické čokolády
1ks gránatové jablko
1ks gránatové jablko
KARAMELOVÁ POLEVA
100 g cukru krupice
200 g smetany z farmy (36-40%)
20 g glukózového sirupu
200 g smetany z farmy (36-40%)
20 g glukózového sirupu
2 ks plátků želatiny
POSTUP
- Nejdříve si připravte a odvažte všechny ingredience. Nechte je alespoň 3 hodiny při pokojové teplotě. Bílky oddělte od žloutků a čokoládu rozehřejte ve vodní lázni.
- Předehřejte si troubu na 170°C. Vyložte si formu o průměru 26 cm pečícím papírem nebo ji pouze vymažte máslem.
- Máslo vyšlehejte společně s 2/3 cukru do světle žluté pěny. Trvá to přibližně 5 minut. Poté postupně zašlehejte jednotlivá žloutka. Pokračujte v šlehání dalších 5 minut. Dokud vám nevznikne krásně lesklý světle žlutý krém.
- Zkontrolujte teplotu čokolády. Měla by mít přibližně kolem 30°C. Pokud by byla teplejší, těsto by se vám mohlo srazit nebo by se v něm vytvořily hrudky. Zapněte mixér nebo robot na nejnižší stupeň a tenkým pramínkem vlijte čokoládu do žlutého krému, dokud se těsto dokonale nepromíchá.
- Poté nechte v robotu šlehat bílky se zbylou 1/3 cukru a špetkou soli. Šlehejte na střední stupeň, dokud nebude sníh pevný a lesklý.
- V misce rozmíchejte mouku s kakaem. Vezmeme si pevnou stěrku a tuto prosátou sypkou směs vmíchejte postupně do čokoládového základu. Postupujte opatrně a těsto míchejte osmičkovým pohybem lehce odspodu.
- Vytvořili jste těsto tužší konzistence. Nelekejte se, nyní lehce vmícháme našlehaný bílkový sníh, který konzistenci těsta upraví na ideální texturu.
- Máte hotovo. Těsto vlijte do pečící formy a vložte do trouby. Snižte teplotu na 165°C a pečte 45-55minut. Troubu v průběhu pečení neotvírejte. Korpus by se mohl propadnout. Dort je možné zkontrolovat přibližne 10 minut před dopečením. Vezměte si špejli a zapíchněte ji do středu. Pokud ji vytáhnete suchou, korpus je upečen. Pokud je na ní těsto, nechte péct dort dalších 5 minut a zase zkontrolujte. Dokud nebude hotový.
- Korpus ponechte 5 minut ve formě a potom odstraňte boční i spodní část formy. Odložte ho nejlépe na kovovou mřížku a počkejte až vychladne. Korpus je možné plnit ve stejný den a nebo si ho můžete zabalit do fólie, uložit do chladu a naplnit ho až na druhý den.
- Krém si musíte připravit vždy den předem. Do hrnce vlijte smetanu a přiveďte ji k bodu varu. Přidejte kousky čokolády a míchejte metlou, dokud se vám nerozpustí. Krátce provařte a nechejte vychladnout.
- Vychladlý krém přelijte do uzavřené nádoby a vložte na noc do ledničky.
- Druhý den krém vytáhněte a šlehejte na střední stupeň dokud nezvětší svůj objem. Pozor, abyste krém nepřešlehali a nebyl moc hustý, (poznáte to tak, že krém při šlehání bude zůstavat jen na okrajích misky.. pak máte přešleháno). tím by se změnila jeho struktura a krém by vám nešel roztírat. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci ideálně husté našlehané smetany.
- Korpus podélně rozřízněte na 3 části. 1. část prolijte šťávou z granátového jablka a rozetřete na něj 1/3 krému. položte 2. část korpusu a postup zopakujte. Po přiložení poslední části korpusu, zbylou 1/3 krému zatřete vrch a boku dortu. Vložte ho na pár minut do lednice.
- Mezitím si připravte polevu. Do misky se studenou vodou vložte dva plátky želatiny a nechejte ji nabobtnat.
- V rendlíku zahřejte smetanu s glukózovým sirupem, tak aby se v ní rozpustil (nevařte). V druhém rendlíku si rozpusťte cukr. Při rozpouštění ho nemíchejte! Pokud by se nám lepil na stěny, můžete si pomoci silikonovým štětečkem namočeným ve vodě.
- Až je cukr všechen rozpuštěn a má krásně zlato hnědou barvu, velmi opatrně přilijte smetanu. Pozor směs začne bublat a dosahuje vysokých teplot. Smetanu nalijte rychle a na 2x, přitom neustále míchejte karamel vařečkou.
- Po vmíchání smetany se vám v polevě mohli vytvořit malé krystalky cukru. Znovu tedy polevu zahřejte a vařečkou míchejte tak dlouho, dokud se vám nerozpustí. Poté polevu pro jistotu přeceďte přes jemné síto. Přece jen pár kousků cukru v ní mohlo zůstat.
- Polevu nechejte mírně vychladnou. Ideálně na 55°C a potom přidejte vymačkané nabobtnané plátky želatiny. Pokud by měla poleva vyšší teplotu, respektive nad 60°C, ztratila by poleva želírovací vlastnosti.
- Dále znovu počkejte, až poleva dosáhne kolem pokojové teploty cca 23°C. Můžete začít s poléváním dortu. Nejprve začnete lžící obvodově polévat dort tak, aby po něm steklo pár kapek. Zbytek polevy nalijete do středu dortu a rozetřete ji. Pracujte rychle, protože poleva stále pracuje a rychle tuhne.
- Posledním krokem je ozdobení dortu zrníčky granátového jablka nebo ovocem, které máte rádi. Pokud máte, přidejte makronky.. mám nejradší s příchutí lemon curd, které se k tomuto sledkému dortu výborně hodí a příjemně ho osvěží. Dobrou chuť :)